loader image

Taimenlive on julkaistu – nyt voit kurkata suorana lähetyksenä villin taimenen valtakuntaan

Tervetuloa kurkistamaan vedenalaiseen villin järvitaimenen valtakuntaan Konneveden Koskien Siikakoskelle! Suorassa lähetyksessä pääset näkemään uhanalaisen järvitaimenen ja monet muut kalalajit luontaisessa elinympäristössään Etelä-Konneveden kansallispuiston naapurissa Siikakoskella. Lähetys on toteutettu yhteistyössä konnevetisen yrityksen Virtapiikin kanssa ja se saa kaiken tarvitsemansa energian kestävästi aurinkoenergiasta. Taimenliveä pääset seuraamaan osoitteesta konnevedenkosket.fi/taimenlive tai tämän julkaisun lopusta.

Konneveden Kosket on osa Rautalammin reittiä, joka on eteläisen Suomen merkittävin villin järvitaimenen lisääntymisalue. Siikakosken lisäksi Konneveden koskireittiin kuuluvat Taikinainen, Karinkoski ja Kellankoski sekä Yläinen, Keskisenkoski ja Hannulankoski.

Siikakoski on yksi Suomen arvostetuimpia koskikalastuskohteita. Konneveden Koskien seitsemän kosken reitti alkaa Siikakoskesta, joka laskee Konnevesi-järvestä. Koski on kirkasvetinen ja sen näkösyvyys on useita metrejä. Siikakoski tunnetaan presidentti Urho Kekkosen lempikalastuspaikkana ja onpa kalastamassa käynyt Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carterkin. Kiehtovaa koskea sanotaankin usein perhokalastajien paratiisiksi.

Konneveden Koskilla arvostetaan villiä kalakantaa ja upeaa luontoa – siksi meille on myönnetty Villi Taimen Pro -luokitus, joka kertoo, että olemme sitoutuneet tekemään työtä villin järvitaimenkannan eteen monella tasolla.

Konneveden koskireitillä noudatetaan tiukkoja kalastussääntöjä arvokkaan kalakannan säilyttämiseksi ja elinolojen parantamiseksi. Näihin sääntöihin kuuluvat muun muassa rajoitukset kahlaamiseen, kalastusvälineiden käyttöön, taimenen rauhoitukseen kauden aikana ja sen ulkopuolella, kalastuspaineen vähentämiseen vapakiintiöillä, velvoitetaan kalastajat raportoimaan saaliistaan ja tehdään tämän lisäksi vuosittaista tarkkaa seurantaa kalastuksesta sekä poikastuotannosta. Koskireittiin ei myöskään istuteta pyyntikokoista taimenta. Seuraamme myös kalastuskaudella koskiveden lämpötilaa ja keskeytämme kalastuksen, jos veden lämpötila nousee liian korkealle.

Konneveden Koskilla käytetään lupatuloista saatuja tuottoja koskireitin kalakannan elinolojen parantamiseksi, vesistön ekologisen tilan parantamiseksi ja kestävän kalastuksen edistämiseksi. Kartoitamme jatkuvasti mahdollisuuksia, joiden tavoitteena on Konneveden koskireitin ja laajemmin tarkasteltuna koko Rautalammin reitin olosuhteiden parantaminen. Konneveden koskireitti on osa Rautalammin reittiä, joka on sisävesiemme suurin vapaana virtaava ja säännöstelemätön reittivesi. Vedenlaadultaan ja ekologiselta tilaltaan Rautalammin reitti on kauttaaltaan erinomaisessa tai hyvässä tilassa, ja sellaisena haluamme myös pysyvän.

Konneveden koskireitillä on toteutettu vuosina 1998-2000 mittava kalataloudellinen kunnostus, jonka tavoitteena oli parantaa virtakutuisten vaelluskalojen lisääntymis- ja poikastuotanto-olosuhteita ja saada aikaan esteetön vaellusväylä lisääntymis- ja syönnösalueiden välille. Kunnostuksessa koskista poistettiin vesikasvillisuutta, veden virtausta ohjattiin kaivamalla ja pohjapadoilla ja lohikalojen poikastuotantoalueita rakennettiin ja kunnostettiin. Viimeisimpänä mittavampana kunnostustyönä toteutettiin 2010-luvun taitteessa Korholankoskien kalataloudellinen kunnostus, jossa Yläisen, Keskisen- ja Hannulankosken alueita kunnostettiin yhteensä noin 1,3 kilometrin matkalta. Korholankoskien kunnostuksen päätavoitteet olivat virtavesiluonnon ekologinen ja esteettinen parantaminen, monimuotoisuuden lisääminen sekä virkistys- ja kalatalousolojen ja muun vesistön käytön parantaminen.

Tavoitteenamme on kehittää koskireittiä mahdollisimman hyvään ja luonnonmukaiseen tilaan. Kunnostusten lisäksi toimimme aktiivisesti osana erilaisia hankkeita ja ryhmiä, jotka tähtäävät vesistön kestävään käytöön. Konneveden Kosket on lähtynyt mukaan alueelliseen vesiensuojeluyhdistykseen yhdessä Konneveden kunnan kanssa. Alueellamme toimiva Keski-Suomen Vesi ja Ympäristö ry on osa Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liittoa. Tämän yhteistyön tarkoituksena on luoda ekologidesti-, taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti kestävän kehityksen mukaisia vesistöolosuhteita. Konnevedellä on runsaasti merkittäviä vesistöjä kuten Konnevesi, Liesvesi ja Kynsivesi. Maakunnallisesti ja valtakunnallisesti alueella merkittäviä virtavesistöjä ovat Kellankoski, Siikakoski, Taikinainen ja Karinkoski. Tällä hetkellä koskireitin vesistö on ekologiseltaan luokalta parhaassa luokituksessa eli tilassa erinomainen.

Konneveden Kosket on rahoittamassa erilaisia kestävän matkailun hankkeita, kuten parhaillaan Matkailun vastuullisuus näkyväksi Keski-Suomessa -hankketta. Hankkeen keskeisiä teemoja ovat vastuullisten ja kestävien matkailualueiden luominen sekä luontokohteiden kehittäminen kestävästi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *